ANTWOORDEN OP DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER DE MENSTRUATIE CUPS

Menstruatiecups worden steeds populairder, maar we ervaren dat er nog veel vragen zijn over de Cups. Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de menstruatie, menstruatiecups en de FUN CUP.   

Hebben we een van jouw vragen onbeantwoord gelaten? Stel deze dan gerust hier.

Kan er bloed morsen?

Om geheel eerlijk te zijn, ja er kan wat bloed op je vingers terecht komen. Maar zolang je de Cup boven het toilet of in de douche verwijderd zal er verder geen probleem zijn. Alleen niet je witte handschoenen aanhouden tijdens het verschonen 😉

Hoe lang kan ik de Cups in laten?

Dat hangt af van hoe sterk je vloeit. De FUN Cup kan wel 4-6x zoveel opvangen als een tampon. Dus de zwaardere dagen zal je minder hoeven te verschonen. Maar we adviseren ten minste één tot twee keer per dag te verschonen.

Is het niet een beetje vies?

Wij vinden van niet. Maar heb je een probleem met het zien van bloed of het aanraken van je vagina, is een menstruatiecup misschien niet de eerste hygiëne-oplossing die in je opkomt. Het feit is dat het gebruiken van de cup niet minder “fris” is dan elke andere manier om met je menstruatie om te gaan. We zouden zelfs zeggen dat het 1 tot 2 keer per dag wegspoelen van de inhoud van de Cup niets is vergeleken met het per ongeluk plassen op je tampon-touwtje en hiermee rond blijven lopen. Als je problemen hebt met het aanraken van je vagina van binnen, probeer dan uit of je aanraken van je vagina echt ongemakkelijk vindt of dat je dit gewoon niet gewend bent. Na een paar keer kan het routine worden!

Ik menstrueer hevig. Kan ik de FUN CUP dan gebruiken?

Absoluut ja! SIZE A vangt 4x zoveel op als een normale tampon en SIZE B zelfs 6x zoveel. Bij een hevige menstruatie raden wij SIZE B aan.

 

Ik heb het voor het eerst geprobeerd en het lukte niet de Cup in te brengen. Wat doe ik fout?

Het inbrengen van iedere menstruatiecup vergt een beetje oefening. Maar dit is zeker de moeite waard. We raden aan zeker 2 cycli de tijd te nemen de cups zo in te kunnen brengen dat ze goed zitten zonder dat je deze voelt. Heb je het gevoel dat je je bekkenbodemspieren te veel aanspant doordat je het spannend vindt? Haal dan een paar keer diep adem en ontspan. Of probeer het op een later tijdstip nog en keertje.

Verlies je toch wat bloed dan kan het zijn dat de cup niet goed uitgevouwen is of dat de cup niet goed onder de baarmoedermond zit. We raden aan de eerste keren extra maandverband als back-up te dragen. Totdat je zeker weet dat je de cup goed kan inbrengen.

Kan ik met de Cup in zonder problemen naar het toilet gaan?

Natuurlijk kan dat. De FUN CUP is gemaakt van zacht, flexibel siliconen dat niet in de weg zit tijdens een bezoek aan het toilet.  Bij persen kan de Fun Cup misschien iets verschuiven. Je kan de cup dan daarna weer op zijn plek duwen of opnieuw inbrengen.

Kan ik mijn cup legen in een openbaar toilet?

Maak je geen zorgen tijdens een bezoek aan een openbaar toilet. Je kunt de cup ook schoonmaken met wat wc-papier en weer terug inbrengen. Dan hoef je hem niet in het openbaar af te spoelen.

Wat nu als de Cup in het toilet valt?

Iets uit de toiletpot vissen is nooit leuk natuurlijk. Maar zolang het maar je telefoon niet is maar je cup dan valt het allemaal wel mee. Gebeurd dit dan even afspoelen en 3 minuten in kokend water steriliseren voor je het weer inbrengt.

Toch durven we te beloven dat dit niet snel zal gebeuren omdat het puntje van onze Cups een goed houvast bieden.

Stel ik raak het Cupje kwijt? Dat is wel zonde van het geld!

We raden aan een Cup thuis te bewaren en eentje in een tas, zodat je altijd weet waar een van de Cups is wanneer je er eentje nodig hebt. In de A + B kit zitten 2 Cupjes, mocht je er eentje kwijt raken dan heb je er gelukkig nog eentje. Gebruik je het liefst dezelfde maat dan kan je er eentje bijkopen. Twee FUN CUPs in de loop der jaren kopen is nog steeds goedkoper dan de paar honderd Euro die je zou uitgeven aan tampons.

Welke maat Cup moet ik kiezen?

Laten we de opties bekijken! Dit zijn wel algemene adviezen en er zijn altijd uitzonderingen. Jij kent je lichaam beter dan wij.

 

We bieden 2 maten FUN CUP’s: een kleiner en een groter maat:

 

  • SIZE A – Kleinere Maat (5,3 cm; Ø 4 cm; 20 ml)
    We maakten SIZE A van steviger siliconen zodat deze makkelijker te plaatsen is voor een kleine Cup. Geschikt voor de lichtere dagen en mensen met een korter vagina kanaal
  • SIZE B – Grotere Maat (5,8 cm; Ø 4,3 cm; 30 ml)
    Gemaakt van zachter siliconen zodat ook bij sterk vloeien en de druk op de cup hierdoor de cup toch comfortabel blijft zitten. geschikt voor: de heverige dagen en mensen met een langer vagina kanaal.

Bij twijfel kies dan de EXPLORE KIT.

  • EXPLORE KIT (1 SIZE A & 1 SIZE B)
    Geschikt voor: Zij die niet weten welke maat het meest geschikt is of het meest comfortabel zit. Wisselen de dagen nogal in licht en hevig dan raden we ook deze set aan.

Van welk materiaal is de FUN CUP gemaakt?

De FUN CUP is gemaakt van medische siliconen, een hypo-allergeen, niet-poreus materiaal dat geen bacterien aantrekt. Je kunt de cups ook steraliseren door ze even 3 minuten te koken. Ze zijn gemaakt in Duitsland waar sexual health producten zeer streng gecontroleerd worden om zeker te zijn dat ze voldoen aan EU eisen voor veiligheid en gezondheid.

Waar kan ik de FUN CUP kopen?

Je kunt de FUN CUPS hier discreet kopen.

Kan ik de FUN CUP gebruiken als ik nog maagd ben?

Onze Sexuologen binnen ons bedrijf kunnen je verzekeren dat het inbrengen van een menstruatiecup zeker niets te maken heeft met ‘seks’ of je maagdelijkheid verliezen. Wanneer je je echter zorgen maakt over het maagdenvlies, raden we aan een gynaecoloog of huisarts voor het eerste gebruik hiernaar te vragen voor meer uitleg.

Kan ik de FUN CUP gebruiken met een spiraal?

We raden aan om contact op te nemen met de huisarts bij medische vragen. Besluit je te kiezen voor de FUN CUP tijdens jouw menstruatie en heb je een spiraal let er dan op dat je niet aan de touwtjes trekt tijdens het verwijderen van de Cup. Om dit te voorkomen vraag ook jouw huisarts om advies of laat de koortjes korten maken.

Kan ik de FUN CUP gebruiken bij een gekantelde baarmoeder?

Dit is een medische vraag voor de huisarts. Niet alle gekantelde baarmoeders zijn hetzelfde. Dus de FUN Cup kan wel of geen optie zijn voor jou, afhankelijk van de soort kanteling.

Ik heb veel last van menstruatiekrampen. Kan ik dan de FUN CUP gebruiken?

Ja. De FUN CUP maakt deze krampen niet erger. Sommige klanten ervaren zelfs minder krampen bij gebruik van een Cup.

Moet ik me zorgen maken om TSS?

Het toxische shock syndroom (TSS) is een zeer zeldzame maar ernstige vergiftiging, die bij mannen, vrouwen en kinderen kan optreden. Ze wordt door een toxine (giftige stof) van een bacterie veroorzaakt die vaak bij mensen wordt gevonden. Ongeveer de helft van de TSS-gevallen komt voor bij menstruerende vrouwen en meisjes. TSS werd in combinatie met het gebruik van menstruatie producten als tampons beschreven, maar kan tijdens de menstruatie ook voorkomen als er geen tampons of ander producten worden gebruikt. TSS kan levensgevaarlijk zijn en moet daarom vroeg worden herkend en behandeld.

Als je je tijdens je menstruatie plotseling erg ziek voelt, als je bijvoorbeeld last hebt van koorts (39 °C of meer), braken, diarree, hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid of flauwvallen, spierpijn of huiduitslag die lijkt op zonnebrand (waarbij je niet alle symptomen tegelijk hoeft te krijgen), moet je de Cups preventief verwijderen en onmiddellijk naar een arts of ziekenhuis gaan. Vertel de arts dat je misschien een TSS-aandoening hebt en vertel dat je ongesteld bent. TSS kan los van het gebruik van tampons of Cups optreden. Als je eenmaal TSS hebt gehad, moet je voor je (weer) tampons of cups gaat gebruiken met je arts spreken.

Kan ik sporten terwijl ik de FUN CUP draag?

Ja! De cup kan gedragen worden bij alle sporten.

Kan ik zwemmen met de FUN CUP?

Ja zeker! Het design van de FUN CUP zorgt ervoor dat deze dan net zo goed op zijn plek blijft zitten.

Wat kan ik nog meer doen voor een goede intieme gezondheid?

Het gebruiken van een Cup is al een goede stap naar een betere intieme gezondheid. Wil je nog meer bereiken lees dan eens over onze Smart Balls. Deze vaginale balletjes helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren en voorkomen hierdoor incontinentie of gaan dit tegen. De bloedtoevoer naar de vagina wordt bevordert en dit gaat infecties tegen. Ook zal het beleven van een orgasme intenser worden bij gebruik van Smart Balls. Smart Balls koop je discreet hier online.